2015 Journalist

Vandaag komt er een journalist van het NRC op bezoek, zij wil graag weten hoe het bij ons in de Schilderswijk University is. Bovendien kunnen wij leren wat een journalist allemaal doet en hoe wij goede vragen kunnen stellen.

We hebben ons daarom op het bezoek voorbereid door uit te zoeken welke vragen je kunt stellen. En door welk soort vragen je het meest te weten komt. Deze vragen beginnen met bijvoorbeeld: hoe, wat, waar, wie, waarom en waardoor. Natuurlijk hebben we ook geoefend hoe je iemand interviewt.

Eerst had de journalist een gesprek met de directeuren en juf Jannette, daarna kwam zij bij ons. Er was ook een fotograaf bij die heel veel foto’s maakte. Het was eigenlijk wel een beetje spannend, want haar verslag over ons zou ook echt in de krant komen te staan en wij wilden natuurlijk dat iedereen zou kunnen lezen hoe fijn het is om naar de Schilderswijk University te kunnen gaan.

De journalist heeft ook nog een paar kinderen geïnterviewd en daarna mochten wij haar allemaal vragen stellen. Bijvoorbeeld of zij ook in gevaarlijke gebieden kwam, waarom zij journalist is geworden, wat je allemaal moet kunnen om een goede journalist te worden, waarom zij alleen voor ‘onderwijs’ schrijft, of het ook echt in de krant kwam en wanneer….

De zaterdag daarna hebben wij ons afgevraagd hoe de journalist het zou hebben gevonden en wat zij ervan zou hebben opgeschreven. Hoe zou je reageren als het allemaal klopte en hoe als het toch anders is dan wat er was opgeschreven. We hebben het over objectiviteit gehad en hoe we zelf tegen gebeurtenissen aankijken.
Wel jammer dat wij niet precies weten wanneer het gepubliceerd wordt……

nrc